Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?

iStock-1213024164

Voetproblemen

  • Wanneer je een blaar hebt, is het belangrijk om deze de eerste 24 uur gesloten te houden om de genezing te bevorderen en infecties te voorkomen. Een blaar geneest het snelst wanneer hij intact blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.
  • Als je last hebt van ingegroeide teennagels, kan je een afspraak maken bij een pedicure. Bij een persoonlijk consult kan ik waarschijnlijk beoordelen waardoor het probleem veroorzaakt wordt, dit om problemen voor de langere duur te voorkomen. 

  • Jeukende en brandende voeten worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dit kan eenvoudig worden behandeld met medicatie. Het is belangrijk om hiervoor een afspraak te maken bij je huisarts. Als de infectie onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige voetproblemen.
  • Voetschimmel (ookwel zwemmerseczeem genoemd) is een schimmel (dus geen eczeem) die zich in de vochtige huid nestelt. Je vind de schimmel veelal tussen de tenen, de schimmel kan zich verder onder de voet uitbreiden.
    Voetschimmel is gek op vochtige plekjes, en aangezien de huid tussen de tenen erg snel een broeiplek wordt, is dit een favoriete plek. Voetschimmel is besmettelijk en daarom krijg je het vaak via besmetting van anderen.

    Besmetting vind niet direct plaats door huidcontact maar op allerlei manieren als:

    • in zwembaden
    • in douches
    • als je slecht ventilerende schoenen draagt (met zweetvoeten)
    • als je slecht ventilerende schoenen draagt (met zweetvoeten)

     

    Voorkomen is beter als genezen dus probeer op de volgende manieren voetschimmel te voorkomen:

    • draag goed ventilerende schoenen en draag dagelijks schone sokken (katoen of wol)
    • draag badslippers in zwembaden en openbare douches
    • droog de tenen goed af (vooral tussen de tenen)
    • was de voeten liefst elke dag (zonder zeep of met een milde ph neutrale zeep)
  • Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen.  De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

    • Druk door slecht passende schoenen.
    • Het verkeerd (te kort) knippen van nagels.
    • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

    Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

  • Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

    1.       Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.

    2.       Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.

    3.       Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.

    4.       Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.

  • Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

    Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging. Wat nu?

    Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:

    1.       Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.

    2.       Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.

    3.       Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.

    4.       Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen

    5.       Draag schoenen die ventileren

    6.       Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème 

  • Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
    Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

    1.       blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)

    2.       vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken

    3.       afwisselend koude en warme voetbaden nemen

    4.       warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!)

    5.       een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

  • ‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

    1.       Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.

    2.       Wissel om de dag van schoenen.

    3.       Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!

    4.       Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.

Schoenen

  • Ja, het dragen van hoge hakken kan slecht zijn voor niet alleen de voeten, maar ook voor de knieën en rug. Het kan leiden tot een verkorte achillespees, waardoor de bewegingsvrijheid van de voet afneemt. Dit kan pijn veroorzaken bij het sporten of zelfs bij gewoon lopen. Daarom wordt aanbevolen om niet meerdere dagen achter elkaar hoge hakken te dragen, maar regelmatig af te wisselen met platte schoenen
  • Het is aan te raden om schoenen te kopen in de middag, wanneer de voeten wat dikker zijn geworden gedurende de dag. Hierdoor weet je zeker dat je geen te kleine schoenen koopt. Bij het passen van schoenen is het belangrijk om beide voeten te meten, omdat de voeten onderling kunnen verschillen in lengte, breedte en dikte.
  • Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoenen en voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is)

  • Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

    Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Sporten

  • Over het algemeen wordt aanbevolen om sportschoenen te vervangen na het afleggen van 500-1000 kilometer. Een goede vuistregel is om je sportschoenen elk jaar te vervangen. Na verloop van tijd verliest de schoen namelijk zijn schokdempende eigenschappen, waardoor het de knieën niet meer voldoende kan ontlasten.
  • Voor kinderen is het uiterlijk van de schoen vaak belangrijker dan de pasvorm. Het is daarom aan te raden om naar een specialist te gaan die hier doorheen kan kijken en kan beoordelen of een schoen goed past. De specialist kan de voeten opmeten en de schoen passen om te bepalen of deze goed zit.
  • Bij het kopen van sportschoenen is het belangrijk om rekening te houden met het type sport dat u uitoefent. Bij sporten waarbij u veel korte en heftige bewegingen maakt, zoals aerobics of streetdance, is een goede schokabsorptie van belang en moet er voldoende ruimte zijn bij de tenen. Bij groepssporten waarbij veel wordt gerend en gesprongen, zoals basketbal en handbal, is enkel ondersteuning essentieel en moet de schoen tot boven de enkel komen. Voor specifieke sporten, zoals wandelen of wielrennen, zijn er speciale schoenen verkrijgbaar die bij een specialist kunnen worden gekocht.

Voetverzorging

  • Het is belangrijk om de nagels recht af te knippen en niet te kort te knippen, om het risico op ingegroeide nagels te verminderen. Knip de nagels ook niet te diep in de hoekjes, omdat dit ook kan leiden tot ingroeiende nagels. Knip de nagels bij voorkeur na het douchen of baden, wanneer ze zachter zijn en makkelijker te knippen zijn.
  • Het is eigenlijk beter om de puimsteen te gebruiken op een natte huid. Dit zorgt ervoor dat de huid zachter wordt en gemakkelijker te exfoliëren is. Het is belangrijk om de huid eerst te weken in warm water voordat u de puimsteen gebruikt om het beste resultaat te bereiken.
  • Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!

  • Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.  Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

    • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
    • iedere avond uw voeten insmeren met crème

    Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

  • Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen. Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.

  • Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.